Program efterår 2020

Medlemsmøderne foregår i Skt. Nikolai Sognehus, Kirkestræde 9 og begynder kl. 19.30.
Døren åbnes 18.45.

Søndag d. 23. august: Heldagstur til København: Den jødiske synagoge og Folketinget
Heldagsturen er aflyst i år.
Vi har ikke set os i stand til at planlægge den færdigt, da der er for mange ubekendte faktorer. Håber ikke det sker igen!

Tirsdag d. 1. september: Generalforsamling
Da det ikke lod sig gøre at afholde den ordinære generalforsamling i april, har vi planlagt at indlede efterårssæsonen på denne måde, først med en generalforsamling, som vi jo skal have, og derefter med en lille godbid, et glas vin og dejlig sang og musik.
PH-duen underholder med sange af Kai Normann Andersen. Duoen består af sanger Helene Gerup og guitarist Per Karlsson. Ind imellem opfordres vi også til at synge med.

MØDET ER AFLYST
Tirsdag d. 22. september: Medlemsmøde
Historiker, dr. phil. Thorkild Kjærgaard: ”Grønland mellem øst og vest i 1000 år: ”Fra Nordboerne til Donald Trump”.
Grønland er kommet på den internationale dagsorden, ikke mindst efter Donald Trumps opsigtsvækkende tilbud om at købe Grønland i 2019. Hvad er de egentlige årsager til amerikanernes stigende interesse for Grønland, og hvad kommer til at bestemme Grønlands fremtid mellem Danmark, USA og andre magter i de kommende år?
Foredraget sætter dagens aktuelle problemer ind i et historisk perspektiv med begyndelse i Nordboerne for 1000 år siden og Hans Egedes missionsrejse til Grønland for 300 år siden i 1721.
T. Kjærsgaard var i en årrække lektor og institutleder på universitetet i Nuuk og har skrevet flere bøger om Grønland. I dag er han bosiddende i Holbæk.

MØDET ER AFLYST
Tirsdag d. 27. oktober: Medlemsmøde
Tidl. sognepræst og højskoleforstander Aage Augustinus: ”Færøerne i ord og billeder”
De 18 forrevne øer, der ligger ca 1600 km ude i Nordatlanten, har et indbyggertal på ca. 50.000. For et par år siden blev landet kåret som verdens smukkeste øsamfund og det med god grund. I aftenens foredrag vil vi i ord og billeder tage på rejse i Færøernes natur, historie og kultur.
Aage Augustinus har i en årrække også været rejseleder til Færøerne, og sammen med Holbæk Højskoleforening er der planlagt rejse hertil 31. maj – 6. juni 2021. Derfor vil der efter foredrag og kaffe holdes et kortere rejsemøde, hvor Aage fortæller interesserede medlemmer om rejsens program og besvarer spørgsmål. Programmet lægges herefter på hjemmesiden og evt. tilmelding til rejsen kan foretages efter denne aften.

Tirsdag d. 17. november: Medlemsmøde
Cand.mag. i litteraturhistorie Anne Valbjørn Odgaard: ”Færøsk kunst og litteratur. Lune, poesi og magi”

Mødested: Kulturbiografen, sal 4
Vi fortsætter efterårets nordiske tema med en litteraturaften, hvor den dygtige foredragsholder Anne Valbjørn fortæller om kendetegnene ved færøsk litteratur og kunst. Hun bevæger sig tilbage til en lang mundtlig fortælletradition, derefter til opblomstringen af en moderne og stærk roman- og billedkunst i 1900-tallet. Her dukker fætrene Jørgen-Frantz Jacobsen og William Heinesen op med henholdsvis ”Barbara” (1939) og ”De fortabte spillemænd” (1950). Endelig slutter hun med introduktion til den moderne forfatter Jóanes Nielsen og hans legesyge ”Brahmadellerne” – en nordatlantisk krønike (2012).

MØDET ER AFLYST
Tirsdag d. 15. december: Medlemsmøde
Programmearbejder, DR Musik, Mathias Hammer: Beethoven – 250 år.

Mødested: Skt. Nikolai Kirke
Mon ikke de fleste af os har glædet os over at høre Mathias Hammer fortælle om den klassiske musik i radioen og fjernsynet? Nu skal vi møde ham i Holbæk.
I 2020 fejres 250-året for Beethovens fødsel over hele verden. Mathias Hammer fortæller i dette foredrag om musikhistoriens vigtigste komponist. En fortælling om Napoleonskrige, ædle frihedsidealer, brysk adfærd, ulykkelig kærlighed – og om en mand, der skrev guddommelig musik på trods af, at han var døv. Mathias vil desuden gå i dybden med en række af Beethovens allerbedste værker, bl.a. Symfoni nr. 9 med det store kor ”Ode til glæden”.
Selv om det ikke handler om jul, er julens budskab jo netop også glædens budskab, og sådan kan vi slutte årets sidste møde med en julesalme.

Medlemskab i Højskoleforeningen koster 150 kr. årligt og følger kalenderåret.

Medlemmer betaler 50 kr. for medlemsmøde.

Foreningens medlemskonto: Reg. nr. 0520.  Konto nr. 541737

Hjemmeside: www.holbaekhoejskoleforening.dk